Soundplant (by Marcel Blum) (freeware)

YLEISTÄ: Mahdollistaa äänitiedostojen soiton tietokoneen näppäimistöllä eli eräänlainen virtuaalinen sampleri. Näppäimille voidaan liittää mitä tahansa äänitiedostoja eli voidaan käyttää moniin eri käyttötarkoituksiin ja eri oppiaineissa: virtuaalisoittimena (sävelten, sointujen, rumpukomppien jne. soittamiseen), äänitehostekokoelmana, remiksauskoneena, erilaisiin äänten tunnistustehtäviin jne.

LATAUSOSOITE:

http://www.freefunfiles.com/software/audiovideo/musiccreation/soundplant.html

ALLAOLEVASTA KOMMENTTIA-LINKISTÄ VOIT LISÄTÄ OHJELMAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ, KÄYTTÖOHJEITA JA -KOKEMUKSIA.

1 kommentti:

Hannu Riikonen kirjoitti...

KÄYTTÖHUOMIOITA:

Mahdollistaa äänten (äänitiedostojen) soittamisen tietokoneen näppäimistöllä, siis eräänlainen virtuaalinen sampleri. Äänet ladataa tai liitetään näppäimiin joko suoraan hiirellä vetämällä tai valitsemalla näppäin ja avaamalla tiedosto (OPEN).

Käytännössä äänten soittaminen (liipaisu) tapahtuu siis näppäimillä, muut toimenpiteet, esimerkiksi äänten muokkaaminen (esimerkiksi soiton aikana) tapahtuu hiirtä käyttäen (hiirellä ei ole mahdollista soittaa ääniä). Hiirellä näppäinten kuvia klikkailemalla saadaan esille kunkin äänen sivu, josta voidaan nähdä äänen nimi, ominaisuudet ja muokkauksessa käytettävät säätimet.

Ohjelma soittaa äänet joko suoraan kovalevyltä tai ne voidaan ladata keskusmuistiin (RAM) ja soittaa sieltä (FILE MODE: RAM – DISK). Tämä jälkimmäinen menettely kuormittaa luonnollisesti konetta mutta on joissain tapauksissa välttämätöntä, esimerkiksi silloin kun ääniä halutaan muokata tai lenkittää (loopata).

Kaksi muokkausmahdollisuuksista, voimakkuuden säätö (VOLUME CONTROL) ja äänen sijainnin säätö eli panorointi (PAN CONTROL), ovat (myös) reaaliaikaisia eli voi käyttää soiton aikana (itse asiassa erillisten äänten voimakkuuksien säätäminen on ainoa tapa miksata kokonaisuutta soiton aikana, koska varsinaista kanavakohtaista mikseriä ei ohjelmasta löydy).

Ei-reaaliaikaisista muokkausmahdollisuuksista tarjolla lisäksi äänen korkeuden säätö (PITCH SHIFT) ja OFFSET, jolla voidaan määrätä äänen tarkka aloitus- ja lopetuskohta (eli äänestä voidaan soittaa vain osa). Ääniä voidaan myös lenkittää eli loopata (LOOP – DON’T LOOP). Tämä on oleellista pitkään soivissa taustaäänissä tai äänimaisemissa, joissa tiedostokoko saattaisi kasvaa arvaamattomiin mittasuhteisiin (tosin kovalevyltä äänitiedostoja soitettaessa mahdollista).

Kanavia on kaikkiaan 8 eli (stereo)ääniä voi olla soimassa korkeintaan 8 kappaletta samanaikaisesti (monoformaattia olevia ääniä 16 kpl). Tämän rajan ylittyessä aikaisimmin soitettu ääni sammuu ja tekee tilaa uusille, tosin tähän voidaan vaikuttaa antamalla eri äänille erilaisia prioriteetteja (CHANNEL PRIORITY: LOW – NORMAL – HIGH).

Keskeistä soiton toimivuuden ylipäätänsä resurssien optimoinnin kannalta ovat erilaiset näppäinmoodit (KEY MODE), eli näppäimille ohjelmoitavat tilat, joiden mukaan näppäin aloittaa ja lopettaa äänen. Näppäimen toinen painallus voi esimerkiksi aloittaa saman äänen uudelleen alusta (RESTART), soittaa saman äänen uuden version edellisen päälle (SUSTAIN), sammuttaa äänen (KILL), pysäyttää äänen soiton (ja jatkaa sitten seuraavalla painalluksella) (PAUSE) tai vaimentaa alkaneen äänen (ja tuoda sen jälleen kuuluviin seuraavalla painalluksella) (MUTE). Oikeastaan kullekin näppäimelle voidaan ohjelmoida kaksi tällaista tllaa (SHIFT+ -MODE, joka tulee käyttöö siis vaihto- eli shift-näppäintä painamalla).

LISÄVINKKEJÄ:

Näppäimen kuvaa klikattaessa avautuu äänen sivu, ja sen keskellä näkyy äänitiedoston nimi (ilman tiedostonimen päätettä). Näinollen äänitiedostojen hyvä ja looginen nimeäminen helpottaa tässä suhteessa soittamista.

Muistitukena toimii se, että näppäimet voidaan merkitä tai koodata eri värisiksi (klikkaa pientä värikarttaa kunkin äänen sivulla), tosin paras muitiapu on printattuun näppäimistön kuvaan kirjoitettu äänikartta.

Kanavien käytön optimointia auttaa se, että käytössä olevien kanavien lukumäärä näkyy värillisinä palkkeina käyttöliittymän yläreunassa. Lisäksi soimassa olevat äänet (näppäimet) näkyvät vihreällä kehyksellä korostettuna.

Käyttöliittymän pientä kokoa voi suurentaa OPTIONS –sivulta (program window size), mutta valitettavasti tämä setup-tiedosto ei näytä tallentuvan, joten muutokset on tehtävä aina erikseen.

Ja vielä: ESC-näppäin sammuttaa kaikki äänet paniikkitilanteissa.